Vedeti declaratiile de mai jos, dar pana atunci, transnistria e un pamant a nimanui si a tuturor, de aceea - Timofti, Lupu, Ghimpu ar trebui sa stie ca cedarea transnistriei nu e in intresul NATO (se aude PL), nici in interesul Europei, dar mai pui ca Moldova ar avea scanceli in acest sens. Moldova a cedato, si eu doresc sa o cedam oricui doreste si sa pot pleca liber oriunde spre Vest, si atunci te intrebi cum se cadreaza asemenea declaratii cand Republica Moldova pare un tampon pentru "butoiul cu pulbere" din Balcani si din Europa. De ce acesti trei lideri pun pieptul la o ambrazura pentru bietul intelectual care se prinde la populismul ieftin.
Vlad Filat: „Pentru a înţelege exact ce presupune acest proces care are ca şi scop deschiderea consulatelor şi aici este vorba de consulate generale, trebuie să vedem nu doar experienţa, dar modul în care se întâmplă aceste lucruri şi în alte părţi, având la bază acorduri internaţionale, la care face parte şi Republica Moldova" Europa Libera
Nicolae Timofti, împotriva unui consulat rus la Tiraspol: Rusia ar trebui mai întâi să-şi retragă armata
Marian Lupu se opune acceptării unui consulat rusesc la Tiraspol câtă vreme discuțiile pentru reglementarea conflictului transnistrean stagnează Europa Libera
Ghimpu nu vrea consulat rus la Tiraspol. "Ar însemna indirect recunoaşterea Transnistriei"
Foarte interesant este ca Rogozin a plecat la Tiraspol si a spus (ascultand probabil aceste declaratii )
Rogozin: Moldova trebuie să-şi asume datoria Transnistriei pentru gazele ruseşti ca sa mai adauge - Rusia va mări numărul membrilor echipei consulare provizorii din regiunea transnistreană si Chișinăul va fi la curent cu acțiunile Rusiei în Transnistria.
Si in sfarsit - Rogozin: "Ceea ce spune preşedintele Timofti este interesant de ascultat, dar pe noi ne interesează în primul rând ce spune premierul Vlad Filat" (Adevarul)
Cand rusul doreste sa obtina ceva, atunci obtine, mai ales cand liderii politici incearca sa faca populism pe acest subiect. Mai ales, cand nu prea stiu cum se incadreaza declaratiile eroilor si in favoarea sau impotriva cui se fac aceste comentarii.
- Timofti este presedintele tarii votat de AIE - transmite mesajul AIE?
- Ceea ce pricepe Ghimpu in politica externa este experienta lui Anatol Salaru
- Lupu, Diacov si PD are o experienta de negocieri cu presiuni si interese in formarea AIE, de aceea mi se pare o echipa de conjuctura.
PS. nu vreau sa amintesc de perioada comunista, cand si la depunerea juramantului lui Voronin nu-mi venea a crede ce s-a intamplat, dar succesul in politica externa a Moldovei a venit nu prin tehnici de cucerire, ci prin sinceritatea de a valorifica potentialul geopolitic in contextul politicii nationale si internationale.
Sa admitem ca nu mai avem raider dupa ultima sedinta a Parlamentului 16 noiembrie 2012, dar nu-mi imaginez o astfel de politica camuflata - sa faca imagine Moldovei vreun ministru de externe de la PD sau PL.