marți, 25 septembrie 2012

Altii stapani in tara ta


Buna idee Vlada Ciobanu, e un subiect care mi l-as fi dorit sa-l fi citit si altfel. Sincer nu am citi nimic de-al tau de la inceput pana la sfarsit, dar pozele tale radiaza o fericire inocenta, de aceea am sa fiu tandru. 

Moldoveini fac parte din ranza noastra nationala. si vreau sa incep de la ceea de la care as fi dorit sa sfarsec aceasta parere. Stiu moldoveni "la Italia" care au nimerit cumva mai bine si imparteau binele cu oricare conational in apartamentul unde stateau cu stapana de care aveau grija. Acum de vreo doua saptamani, copii stapanii au inteles ca acolo traiesc prea multi si au incheiato cu moldovenii buni. Acum nu-i primeste nimeni si au venit cel putin pentru august acasa pana gasesc o alta gazda.

Stiu moldoveni in Dublin care inchirieaza o casa cu 800 euro. Are 4 odai si le da in chirie la alti moldoveni cu 400 odaia. Deci el castiga 400 de euro si traieste degeaba. 

Aceste doua fenomene nu sunt caracteristice Irlandei sau Italiei, ele sunt caracteristice moldovenilor. Acestea mai vand un loc de munca la 3-4 moldoveni. 

Ok, o categorie de gasterbaiteri, vin in sat cu masini fitoase luate in chirie de la Chisinau si pun bere la barul din sat si ofilesc urechile Veronicai. Alta categorie, citeste Unimedia online si se revolta, fac asociatii de moldoveni si le ofera gazda conationalilor, asistenta consultativa si locuri de munca. Tot acestea tin legatura cu lingaii care sterg pantofii corpului de paza a liderilor politici de la Chisinau si le garanteaza voturi din strainatate. 

Acestea de un timp, creeaza opinie si spun ceea ce nu poate spune liderul politic. De importat masini pana la 10 ani, lobby pentru si fara vinieta, altii vor minister a moldovenilor de pretutindeni, Altii administreaza banii politicienilor in strainatate etc.

Moldoveini fac parte din ranza noastra nationala, Ei ne completeaza prin ceea ce fac. 
Cand am descoperit prima data un site de socializare, am gasit o mare parte de colegi de clasa, dar si de facultate. M-a cuprins o nostalgie de anii frumosi din vata fara obligatiuni. Si primul gand care mi-a venit, a fost - aceasta e Aliona, acesta e Octavian, acesta e Eduard....ce prespectiva de oameni comuni le dadeam si ei au ajuns "la Italia", acesta e in America, altul in Irlanda, kozeolu', acesta e profesor la tara, dar el era si cuminte prin camin/ Alta podoaba a fost calculata de cand o tin minte, s-a casatorit la 32 de ani cu un fermier din sudul Italiei, a asteptat fericirea s-a mertat... 

Foarte usor mi-a fost sa fac legatura intre caracterile din studentiesi si cum au evoluat biografiile lor (doar pe a mea e mai greu sa o explic). Acestea sunt eroii nostri, cei care dau sfaturi intelihente celor care au ramas acasa. erau buni de dat sfaturi si atunci. iar cei care aveau note pentru ochi frumos, acum coc paine la Franzeluta sau vand in piata centrala, etc. 

Judecam diaspora, pentru ca ne judeca, dar de ce ei nu considera mai periculos ca au lasat sotia pentru instabilitate, copii pentru aventuri si tara pentru strainatate. Dar timpul tace si trece si vor dori sa fie inmormantati langa parintii lor, si copii lasati de copii sa aiba grija de mormantul lor. Si poate tara ii va ierta si copii se vor duce la mormintele lor pe inserate ca sa nu-i vada nimeni, dar constienti ca totusi sunt parintii. 

Problema e ca sa nu te simti strain la tine acasa, si altii stapani in tara ta. Iar toti moldovenii e bine sa aiba o patrie unde se vor intoarce oricand si de oriunde nu s-ar afla. Patria mea este limba romana.