joi, 11 octombrie 2012

De ce se izoleaza Ghimpu?


Mihai Ghimpu este supărat pe colegii de alianță că nu-i acordă un fotoliu în Biroul permanent al Parlamentului,  „Colegii nu sunt cinstiţi cu noi. Nu au vrut să ne susţină pentru modificarea Regulamentului Parlamentului, pentru că joacă cu Dodon. Înseamnă că îşi caută aliat”, a declarat Ghimpu la postul public de televiziune. 

Nici nu e cazul sa specificam cum joaca Ghimpu - el este un politician de prima linie a frontului in rol instigator. Nu poti sa-l aduci la masa unei politici rationale.  Din spiritul lui de "nationalist" (mai curand extremist, decat liberal) se va victimiza si dupa ce se va realiza unirea cu Romania, daca asta isi propune.

Ghimpu face unirea cu ministrerul Transporturilor peste mormintele decentei si bunului simt, dar se victimizeaza ca nu are parghii in aceasta guvenare. Iar in campania electorala viitoare, el o sa declare ca saracia in tara e la nivelul lui 2009 pentru ca nu a avut parghii, nu a avut Procuratura, CNA, etc. 

Victimele sirete trebuie izolate. Sa admitem ca PLDM si PD voteaza cu grupul independentilor niste proiecte care nu vor fi pe placul lui Ghimpu. In acest caz el va striga ca cineva din AIE tradeaza "acordul cu ghimpi si cu lupi" (dar nu va parasi AIE), crezand ca influienteaza electoratul Aliantei. 

PL ar trebui sa recunoasca ca increderea populatiei pentru ei a fost de conjuctura si electoratul lui este unul idealist, cu aspiratii care pot deveni mai realiste, fiind promovate de alte partide si de alti lideri. De aceea, mi se pare ca si presedintele PL si unii activisti sunt rupti de realitate si speculeaza pe inocenta tinerilor cu spiritul anilor '90, dar si pe naivitatea ramasitilor necalite de Iurie Rosca. Apropo, daca la alegerile din decembrie din Romania castiga USL, si Filat mai merge de cateva ori peste Prut cu cateva proiecte de integrare in UE prin Romania, ii spulbera electoratul unionost al PL.

Pe de alta parte, conteaza ca Dodon sa se ridice calitativ pe centru stanga, astfel ca sa castige mai multi simpatizanti si sa merite riscul PD si PLDM de a-l izola cu adevarat pe Ghimpu, dar nu si electoratul liberal.

Totusi, Ghimpu are nevoie urgent de planul B.