joi, 22 noiembrie 2012

Filozofie potrivita si multa

Am ascultat cu intensitate discursul lui Alex Cosmescu, si imi doresc un asemenea prieten.


La fel fiecare propozitie spusa are o intensitate specifica si ar parea ca ele se pot contrazice chiar una pe alta. Filozofia potrivita care te indruma Alex, parca te-ar lua din sala si iti spune ca daca vei cunoaste mai multe poti deveni mai bun. Astfel ar lasa de inteles ca in procesul de cunoastere nu poti sa fii sau sa devii agesiv . Deci el te directioneaza convenabil sa devii bun, interesant si frunos, fapt care nu plictiseste, cu toate ca unii nu sunt de condamnat ca tupeisti iesind din calmul mioritic, holerici pentru a deveni impulsivi in procesul de cunoastere. Insa statia terminus este sa devii bun. Eu, de fapt, stiu pe cineva "surdomut" la reguli generale si care foloseste cunostintele in favoarea lui, ca sa fie bine pentru dansul si nu neaparat egoist, dar Lider.

Ma tem ca acest lider, care a venit la training si nu si-a propus sa devina bun, interesant, si frumos, el si-a dorit sa devina cu orice scop Primul, dar aceasta nu din motiv ca nu era, ci pentru ca stia ca poate stapani eficient o echipa. Alex este de acord ca e distructiv sa spui ca ai venit sa devii altcineva decat suntem, pentru ca Eu, Liderul, Primul am venit sa ma conving ca asa cum sunt, e bine si pot sa fiu un Lider convins si Primul hotarat. Poate Cosmescu lasa aceasta pentru alti traineri, care creaza atmosfera la TEDx, insa nivelul celor din sala e pregatit pentru a deveni liderii cei mai buni, ei sunt cei mai hotarati sa o faca, cauta argumente de incurajare ca sa faca mai decisi ca altii.

Autoafectivitatea e subiectiva si merita recunoscuta si acceptata. Cand esti indragostit, poti face lucruri cu pasiune, lucruri calitative si cu intensitate maxima,. Un lider poate deveni pasiune si capata intensitate in proces, dar poate si sa se complaca posesiv in tristete, in durere.

Ei, eu sunt nebun si vreau sa fac pasiune din durere si din dragoste, eu vreau sa iubesc cu durere si sunt hotarat sa conduc cu ele. Alex ne spune ca sunt date de la Dumnezeu, sugerandu-ne ca nu suntem jertfele sentimentelor, ci pasiunea pentru orice care e peste sentimente. Poti desena si canta din dragoste, dar cu pasiune, dar putem si sa gandim cu pasiune despre dragoste. Nu doar sa iubim desenul, muzica, pana la disperare, dar si sa orchestram viata.

Cand Alex constata ca aici au venit acei care doresc sa devina mai buni, sa devina altcineva, aceasta nu neaparat inseamna ca traieste la maixim niste sentimente, si-i plictisesc ceea ce traiesc la momentul dat. Cand esti disperat, dorinta este sa devina altcineva decat esti, deci sa se schimbe - asa ii trateaza pe cei din sala.

Aceste meditatii par a fi mai mult asupra mortii decat asupra vietii, cum spunea Baruch Spinoza, dar haideti sa discutam despre viata.

Cum poti sa devii lider, poate seintreaba Alex la un moment? 

Nu exsta procese separate de noi. Noi contribuim, noi influientam schimbarile, iar aceasta ne schimba si pe noi. Poti sa te consideri liber ca o piatra aruncata de acelasi Spinoza, fara sa-l cunosti. Si atunci sau esti liber si zbori sau esti liber si doresti sa-l cunosti pe Spinoza. La un moment copilul care plange doreste sa obtina ceva, si asta e arma lui de a obtine, tot asa si eu doresc sa conosc unde ajung daca a dorit Spinoza sa ma arunce, iar pentru aceasta ar trebui sa cunosc motivul, adica pe Spinoza. De altfel ce carti cititi acum ca sa stii cu ce viteza zbori si ce obiect intruchipezi? Ce sa mai zicem de necesitatea afectiunilor - in procesul congnitiv al disperarii, un om a decis sa se imbete .si sa sparga fereastra sau capul monotoniei, oricune isi doreste periodic un asemenea soc.

Hai sa fim sinceri, daca tot am coborat exemplele pana aici - cine l-a determinat pe om sa se imbete? Precis ca nu el, ci o instructiune a decentii cuiva. Ca reactie a gandului, corpul omului a inceput sa bea. si nicidecum nu el a sunat cumetru, ci cumetru pe dansul (explicatie sotiei). E ca si in principiul ratiunii suficiente, cineva genereaza o cauza determinanta, si acesta genereaza un anumit efect, iar efectul  duce la o cauza pentru alt efect...deci tot ce se intampla se intampla dintro anumita cauza. Ei, Alex Cosmescu, este un efect al trecutului. precum toti suntem cu biografii diferite - o consecinta a influiente mediului care predispune la proces de cunoastere sau eroarea acestuia. Consecintele pot fi experimentate de unii si pot fi o disperare pentru altii cu un cumetru la baut. Si asta, de fapt o putem stapani noi ca lideri pentru a decide - suntem cauza pentru cauza, suntem efect pentru efect, suntem cauza pentru efect, pentru ca nici nu mai spun ca piatra poate sa-l arunce pe Spinoza.