sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Presa si politica nu te reprezinta

Presa poate fi libera, dar poate avea acces limitat la informatie. Presa poate experimenta pe studenti si jurnalisti tineri, dar la fel poate sa le daruiasca "Mere de argint", poate da sperante si crea norme deontalogice.

Politica insa, poate restrictiona libertatea de experimare, dar la fel poate sa se conformeze unor rigori morale a unor jurnalisti... si mai poate sa respecte opinia publica.

Nu-mi este greata si nici nu m-a razbit de ceea ce se intampla in societate zilele acestea, cum se exprima urat unele jurnaliste, indiferent cat adevar ar spune. .

De fiecare data am considerat ca e bine sa raspunzi cu aceeasi moneda - si daca o institutie media impune niste reguli, cealalta institutie media ar trebui sa aduca contraargumente calitative, sa riposteze convngator.

Nu accept sa fiu moralist si mioritic atunci cand trece tornada mediatica peste tine. La o manipulare se raspunde cu manipulare, dar mai convingatoare, la un adevar spus se raspnde cu un adevar frumos spus.

De ce sa nu le dai dreptate mincinosilor, daca iti repeta de 10 ori adevarul lor si tu inghiti pentru ca nu stii in ce sa crezi nu cunosti adevarul tau?

Orice institutie media exista atat, cat are audienta si cineva doreste ca audienta sa aiba TV, dar stiti ca audienta are placere sa urmareasca stirile, iar avand placere, mai are sipretentii? La fel, cineva doreste sa aiba voturi, iar aici voturile doresc politicieni calitativi.

Meritam politicienii pe care ii avem pentru ca avem o presa pe potriva. Iar voturile nu sunt niciodata suficiente pentru a produce schimbarea.

Sunt o persoana care stie meseria si bucataria jurnalistului. Sincer, din cate stiu, nu cred ca textul de mai sus ti-a afectat orgoliu, dle Vitalie Calugareanu, cu referire la nivelul de cultura politica care mi se pare legat direct de nivelul de cultura si de libertate a jurnalistului.

Spune-mi te rog, unde sunt jurnalistii cu convingeri politice de la NIT, dar unde vor ajunge cei inflacarati acum?

A-a-a, ca te consideri printre cei care nu au cedat avansurilor politice, aceasta e altceva. Tu ai respectul si a celor care nu au reusit sa te convinga, ai respectul pe care nu-l au jurnalistii supusi la propriu si care cred ca sunt de succes pentru o categorie de politicieni.

Este adevarat ca timpul te obliga sa te decizi si sa-ti asumi niste obtiuni politice la un moment, dar despre aceasta se discuta la o bere cu prietenii, asa ca si despre convingerile religioase. Insa a fi complice in dezinformare e un succes de moment, or informatorii au vandut tot timpul pe cel care plateste mai putin. Aceasta categorie de oameni sunt periculosi, si sunt util pana la un moment.